Fler apoteksrån under 2010

Mellan åren 2000 och 2009 har antalet apotek som utsatts för rån legat ganska konstant på mellan tre till sex om året. Men under 2010 ökade plötsligt siffran till det dubbla enligt en preliminär uppskattning från Sveriges Apoteksförening.– Det är visserligen från en låg siffra men det är en betydande ökning, säger Peter Lilius, säkerhetsansvarig […]

15 mar 2011, kl 15:15
0

Mellan åren 2000 och 2009 har antalet apotek som utsatts för rån legat ganska konstant på mellan tre till sex om året. Men under 2010 ökade plötsligt siffran till det dubbla enligt en preliminär uppskattning från Sveriges Apoteksförening.
– Det är visserligen från en låg siffra men det är en betydande ökning, säger Peter Lilius, säkerhetsansvarig på Apoteket AB och med i den grupp inom Sveriges Apoteksförening som arbetar med säkerhetsfrågor.
Under förra året rapporterades det in totalt 15 stycken apoteksrån.
– Det är de kända rån som har rapporterats in och även om antalet apotek ökat med cirka 15 procent så förklarar det inte hela ökningen, säger Peter Lilius.
En orsak till att de svenska apoteken plötsligt blivit hetare byte för rånare skulle kunna vara att synen på apotek förändrats i samhället menar han.
– Tidigare hade apotek mer av en sjukvårdsstämpel, nu ses de allt mer som detaljhandel där det säljs läkemedel. Andelen rån som gäller läkemedel var också högre än tidigare år då det oftast handlat om kontanter.
Antalet inbrott och stölder på apotek och läkemedelsförråd tycks däremot inte ha ökat. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik anmäldes 153 inbrott och stölder i fjol, det är färre än 2009 och samma antal som 2008.