Fick anafylaktisk reaktion på vårdcentral

Fick anafylaktisk reaktion på vårdcentral

En man som tidigare reagerat på Voltaren fick två injektioner av läkemedlet i smärtlindringssyfte.

17 aug 2017, kl 06:00
0

Annons

Patienten, en äldre man, sökte vård på sin vårdcentral i Jönköpings län för smärta i buken. Läkaren bedömde att smärtan berodde på gallsten och ordinerade en injektion med diklofenak (Voltaren). Patienten hade tidigare fått en anafylaktisk reaktion på diklofenak, vilket inte uppmärksammades av läkaren. Efter 40 minuter fick patienten en till injektion då den smärtstillande effekten inte var tillräcklig.

Eftersom patienten inte blev hjälpt, remitterades han in till akutmottagningen på Höglandssjukhuset. Där utvecklade patienten en anafylaktisk reaktion som krävde akutbehandling med kortison, adrenalin och vätska. Efter en stund avtog den allergiska reaktionen och patienten kunde skrivas hem.

Efter ett återbesök hos en allergolog har patientens allvarliga allergi mot diklofenak verifierats. En intern utredning på vårdcentralen har visat att dokumentationen var bristfällig vad gällde varningsinformation om patientens allergi. Men det fanns även brist på individnivå, konstaterar vårdcentralen i sin Lex Maria-anmälan, då läkaren inte kontrollerade tillräckligt huruvida patienten tålde det ordinerade läkemedlet.

Vårdcentralen har tagit fram åtgärdsförslag för att förhindra att något liknande ska hända igen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har avslutat ärendet och kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng