Felbehandling av barn upptäcks för sent

Felaktigheter vid förskrivning, beredning och administrering av
cancerläkemedel till barn upptäcks ofta först när barnet redan har fått
läkemedlet. Det visar en epidemiologisk studie som publicerades i
tidskriften Cancer.

17 aug 2007, kl 18:00
0

Forskarna analyserade uppgifter från en amerikansk databas över felrapporter från åren 1999 och 2004 som gällde cancerbehandling av patienter under 18 år. Forskarna identifierade 310 fall från 69 sjukhus och de kunde se att det förekom fler rapporter från större sjukhus där man oftare har tillgång till farmacevtisk rådgivning dygnet runt.

Totalt 85 procent av läkemedelsfelen upptäcktes inte innan läkemedlet nått patienten. Av dessa resulterade 15,6 procent i bättre övervakning av patienterna eller olika terapeutiska åtgärder. Fem procent av fallen var så allvarliga att de krävde ytterligare behandling eller förlängd sjukhusvistelse.
I genomsnitt förekom drygt hälften av felen på sjukhus, tio procent på öppenvårdsklinik och drygt en tredjedel på okänd plats. Av de identifierade felen var det 20 procent som uppstått inom ett apotek. Hälften av de rapporterade misstagen skedde vid administrering av läkemedel och det vanligaste var fel dos, att läkemedlet gavs vid fel tidpunkt eller att medicinen uteblev.

En tredjedel av felen uppstod vid dispensering av läkemedlet.
De vanligaste grupperna av läkemedel som var inblandade i felrapportering var antimetaboliter (39 procent) , alkylerande medel (14 procent) och antracykliner (9 procent). Metotrexat var det oftast rapporterade enskilda läkemedlet (15 procent) följt av cytarabin, etoposid och doxorubicin.
Pediatrisk vård och kvalitetsförbättrande forskning bör inriktas på säkerheten vid administrering och förskrivning av dessa potentiellt riskabla läkemedel, skriver forskarna. Personalen bör överväga att införa olika rutiner som kan öka säkerheten.