Annons

FDA vill stoppa import av läkemedel via nätet

FDA i USA vill stoppa all införsel av läkemedel som är beställda via internet.

21 aug 2001, kl 18:08
0

Annons

Frågan om internetapotek har behandlats av den amerikanska kongressen som en del av en större undersökning av importerade läkemedel. Man kommer nu att besluta vilka steg som behöver tas ? eventuellt ny lagstiftning ? för att skydda konsumenter från hälsorisker som kan uppstå genom läkemedelsbeställning via nätet.

FDA gör också en granskning av 90 av de uppskattningsvis 300-400 internetapotek som man vet existerar. Omkring hälften av dessa finns utanför USA.

Den amerikanska tullen har rapporterat att de upptäckt ett stort antal paket som innehöll läkemedel som dragits in i USA. Paketen innehöll också potentiellt farliga kombinationer av läkemedel om de skulle användas av samma individ. Många läkemedelsförpackningar saknade också etikett.
Konsumenter utsätts för en rad risker när de handlar läkemedel via internet enligt en rapport av det amerikanska läkemedelsverkat FDA. De påpekar bland annat att man inte kan garantera att läkemedlen är tillverkade enligt GMP-standard.
Vid en hearing i kongressen hördes också föräldrarna till en yngre man som dött sedan han tagit en stor överdos antidepressiva läkemedel som han beställt från ett internetapotek utanför USA. På företagets hemsidan uppmanas konsumenterna att fylla i ett frågeformulär i stället för att uppsöka läkare.
Enligt en artikel i SCRIP (2001;2658:15) har FDA utarbetat informationsmaterial för att varna konsumenter om faran med att köpa läkemedel via nätet.

Kongressen ska inom kort behandla FDA:s förslag att alla läkemedel från utländska apotek ska returneras utom i speciellt ömmande fall.