Annons

60 olagliga webbsidor stängda

Drygt 60 webbsidor med illegal läkemedelsförsäljning har stängts i Sverige genom ett internationellt samarbete.

23 jun 2015, kl 09:44
0

Annons

Foto: Istockphoto

Polisen och Tullverket har tillsammans med Läkemedelsverket deltagit i ett stort internationellt samarbetsprojekt som verkar mot illegal försäljning på nätet av illegala läkemedel. Operation Pangea VIII genomfördes under den första delen av juni och är ett årligt återkommande projekt.

I Sverige har man gjort tullkontroller vid post och fraktterminaler och Läkemedelsverket har inriktat sig på bantningsprodukter.
Tullverket har gjort 700 insatser vilket resulterat i 26 000 beslag av framförallt narkotikaklassade läkemedel samt dopingpreparat. Under arbetet har också en person gripits för grovt smugglingsbrott.

Polisens arbete har fokuserat på att informera internetleverantörer samt ägare av domäner och webbhotell om att de haft kunder som sålt läkemedel illegalt. Resultatet är att ett 60-tal sidor stängts ned.

Läkemedelsverket ska under hösten analysera en del av de läkemedel man tagit i beslag för att fastställa vad tabletterna och kapslarna innehåller. Sedan tidigare vet man att en stor del av de läkemedel som säljs på nätet är förfalskningar och ibland antingen verkningslösa eller med ett innehåll som kan vara farligt.

I höst lanseras en för EU gemensam symbol som ska tala om för konsumenterna att en webbplats säljer läkemedel legalt.