FDA listar läkemedel med biverkningar

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har publicerat ytterligare en
lista på läkemedel med möjliga säkerhetsrisker. Bantningsmedlet Xenical
och Lamisil mot nagelsvamp är några av dem som myndigheten pekat ut. 

6 feb 2009, kl 12:04
0

Enligt en lag som trädde i kraft 2007 är amerikanska FDA skyldig att låta allmänheten få reda på alla läkemedel som myndigheten fått in rapporter om allvarliga biverkningar för. Nu har myndigheten publicerat sin tredje lista som finns att ta del av på deras hemsida.

Bland preparaten som  FDA nu ska hålla ett extra öga på finns flera storsäljare. Bantningspreparatet Xenical (orlistat) har rapporterats ge en ökad risk för rektal blödning och Abilify (aripiprazol) för behandling av schizofreni har rapporterats vara levertoxiskt. Andra produkter som tas upp är Lamisil (terbinafin) mot nagelsvamp och malariamedlet Lariam (meflokin), båda för risken för psykiska biverkningar. Risken för skador på nyfödda vars mammor tagit SSRI- eller SNRI-preparat under graviditeten finns med, liksom att blodtrycksmedel Diovan (valsartan) kopplats till risk för hemolytisk anemi.

Att ett läkemedel hamnar på listan betyder inte att de angivna biverkningarna kommer att läggas till produktinformationen utan att FDA har identifierat ett visst samband och ska se över detta mer noggrant. Vissa av preparaten som dyker upp på listan har FDA redan tidigare gått ut med varningar om.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng