Annons

FDA godkänner ny typ av diabetesläkemedel

Idag godkände FDA sitagliptin, det första läkemedlet i en ny klass läkemedel för behandling av typ-2 diabetes som kallas DPP-4 hämmare.

18 okt 2006, kl 11:56
0

Sitagliptin (Januvia) är ett läkemedel som ökar kroppens egen förmåga att minska blodsockernivåerna. Det godkändes idag av det amerikanska läkemedelsverket FDA för behandling av typ-2 diabetes som tillägg till diet och motion.

Tidigare kliniska studier har visat att sitagliptin orsakar färre biverkningar än andra diabetesläkemedel. Ett av problemen med äldre läkemedel för typ-2 diabetes är att de orsakar viktuppgång, vilken inte sitagliptin gör. Resultaten tyder också på att läkemedlet är verksamt även hos de patienter som med dagens behandling har så höga blodsockernivåer att de skulle behöva insulin.

Sitagliptin verkar genom att hämma enzymet DPP-4 som bryter ner tarmhormonet GLP-1 som stimulerar frisättningen av insulin. Många läkemedelsanalytiker menar att introduktionen av klassen DPP-4 hämmare och andra läkemedel för metabola sjukdomar kommer att leda till att läkemedelskostnaderna skjuter i höjden under de kommande åren.