Annons

FDA godkänner influensavaccin

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har nu godkänt fyra olika vaccin
mot H1N1. Landets hälsominister Kathleen Sebelius säger att godkännanden
innebär att vaccineringar kan starta i oktober som planerat.

16 sep 2009, kl 11:27
0

Annons

FDA godkände på tisdagen fyra olika vacciner mot den influensa orsakat av H1N1. Vaccinerna produceras av Sanofi-Aventis vaccinenhet Sanofi Pasetur, Novartis, CSL och Medimmune. Meddimmunes vaccin är det enda som ges i form av nässpray istället för via injektion.

Den amerikanska staten har kontrakt på att köpa 195 miljoner doser vaccin och att fler kan köpas om det visar sig att fler amerikaner än befarat blir smittade. Förutom de fyra godkända vaccinen har USA avtal om vaccinköp från Glaxosmithkline vars ansökan om godkännande just nu behandlas av FDA.

Landets hälsominister Kathleen Sebelius sade att de första vaccinationerna troligen kan ske i början av oktober och att omfattande massvaccineringar drar igång ett par veckor senare. Hon sade att vaccinet kommer att vara gratis för amerikanerna men att det är upp till sjukvården om de vill ta ut en administrativ kostnad.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA väntas ge ett preliminärt godkännande för de vaccin som ska användas här i slutet av september.