Inga restriktioner för Pandemrix

Det går inte i nuläget att bedöma om det finns ett samband
mellan influensavacciner Pandemrix och en öka risk för narkolepsi. Det
blir därför inga restriktioner för vaccinet meddelar den europeiska
läkemedelsmyndigheten EMA.

24 sep 2010, kl 12:07
0

Efter att det kommit ett antal rapporter från bland annat Sverige och Finland om en koppling mellan vaccinet Pandemrix mot A(H1N1) och fall av narkolepsi har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA granskat befintliga data.  Myndighetens expertkommitté CHMP meddelade på torsdagen att det krävs ytterligare studier för att fastställa om det finns ett sådant samband.

CHMP anser också att nyttan överväger riskerna med Pandemrix och föreslår inga restriktioner för vaccinet. Det svenska Läkemedelsverket uppger att man delar den uppfattningen och att vaccination kan fortsätta.

Fågan är högaktuell eftersom vaccin mot A(H1N1) kommer att ingå i årets säsongsinfluensavirus. Eftersom svininfluensan fortfarande förekommer blir det fler som räknas in i riskgrupper inför säsongens vaccinering som inleds den 18 oktober.
– Det är framför allt tydligt vad gäller de överviktiga, som var en riskgrupp för H1N1-viruset. Sedan har det också blivit tydligare att även gravida verkligen behöver ett skydd eftersom det verkar finnas en större risk än normalt för dem med den vanliga influensan, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen till Sveriges Radio

Friska vuxna som vaccinerade sig mot svininfluensan förra året hhar ett skydd även nu, det gäller också barn som fick två doser. Läkemedelsverket uppger att de har en löpande dialog med Socialstyrelsen kring rekommendationerna för vaccination mot säsongsinfluensan. Aktuella rekommendationer finns på Socialstyrelsens webbplats.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng