Annons

Fass slopar interaktionsregister

Det finns inte längre något interaktionsregister på fass.se.
Läkemedelsindustriföreningen har beslutat att ta bort det eftersom de
anser att flera system på marknaden skapar förvirring.

22 feb 2010, kl 13:01
1

Annons

Fram till mitten av januari har det varit möjligt att via fass.se undersöka om olika läkemedel interagerar med varandra. Men sedan den 12 januari har Läkemedelsindustriföreningen, Lif, som står bakom Fass, bestämt att inte längre tillhandahålla interaktionsregistret.

Anledningen är att det finns för många sådana system vilket skapar förvirring.
– Idag finns två andra interaktionsdatabaser, Sfinx och apotekens EES, tidigare känt som DUR. I det lilla land som Sverige är har vi bedömt att det inte behövs fler än så. Kärnan i Sfinx är den information som finns i Fass, säger Per Manell som arbetar med Fass på Lif.

Han menar att Lif ställer sig positiva till elektroniska beslutsstöd men att med flera olika stöd som kan ge olika utfall ökar risken för förvirring. Vad gäller interaktionsstöd har alla landets regioner och landsting nyligen beslutat att använda sig av Sfinx . Databasen är utvecklat i samarbete med Stockholms läns landsting och avdelningen för klinisk farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset och det finska företaget Medbase Ltd.

Enligt Per Manell är två interaktionsdatabaser också för mycket.
– Med två olika beslutsstöd kan det bara bli problem. Det borde finnas ett och det ska användas vid förskrivningsögonblicket eftersom förskrivaren och patienten är de som har hela bilden. Att göra ytterligare en koll på apoteket är överflödigt.

Interaktionsregistret på fass.se kunde även användas av privatpersoner en möjlighet som nu försvunnit.
– Nu är det skralt med möjligheter för patienterna att själva ta reda på interaktioner men vi har bedömt att det bästa beslutat var att stänga registret, säger Per Manell.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Dåligt att inte privatpersoner kan få tillgång till interaktionsregistret. Sverige skryter och skryter och skryter om att vara ett öppet samhälle. Dock inte i detta fall