Färre dödsfall kopplade till läkemedel och narkotika

Färre dödsfall kopplade till läkemedel och narkotika

Antalet avlidna på grund av förgiftning av läkemedel och narkotika sjönk med 6 procent 2018, visar ny statistik.

11 mar 2020, kl 12:24
0

Under 2018 avled 903 personer till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar, visar nya siffror från Socialstyrelsen. Det är sex procent färre än året dessförinnan, då det rapporterades 962 sådana dödsfall.

– Färre dödsfall var kopplade till olika fentanyler under 2018 jämfört med 2017. Samtidigt är det för tidigt att säga om detta är ett trendbrott, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Mellan 2014 och 2017 avled i snitt 39 personer per år på grund av fentalylförgiftning, medan motsvarande siffra för 2018 var 11 personer.

Zopiklon vanligt läkemedel

De senaste åren har i snitt 900 personer per år avlidit till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar, som Läkemedelsvärlden rapporterat om tidigare. Ungefär hälften av dessa är kopplade till överdoser och en fjärdedel till självmord. I återstående fall har orsaken inte gått att avgöra.

Den enskilt vanligaste förekommande substansen bland alla dödsfall åren 2012-2018 var sömnmedlet zopiklon, som var inblandad i 678 fall av dödsfallen. Därefter följde opioiderna metadon, buprenofin och heroin.

Flera substanser ihop

Bland dödsfallen kopplade till överdoser var opioider vanligast medan sömn- och lugnande medel var vanligast bland suicidfallen. Inte sällan förekom förgiftning med två eller flera läkemedel och/eller narkotiska substanser.

I rapporten framgår också att en övervägande stor andel av de som avlidit till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftning haft kontakt med sluten- eller specialistvården. Det handlar bland annat om förstämningssymtom (depression) och missbruksdiagnoser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng