Annons
Risken för spridning höjs till ”mycket hög”
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten (t.v.) och generaldirektör Johan Carlson, båda Folkhälsomyndigheten.

Risken för spridning höjs till ”mycket hög”

Folkhälsomyndigheten höjer risken för spridning av coronaviruset i Sverige efter tecken på samhällssmitta.

10 mar 2020, kl 16:08
0

Av de totalt 326 konstaterade fall med covid-19 som identifierats i Sverige till och med tisdag eftermiddag kan majoriteten kopplas till resande från framför allt Italien. Men för ett par fall i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen har en sådan koppling inte kunnat göras, vilket kan tyda på en inhemsk smitta.

Under tisdagen höjde därför Folkhälsomyndigheten risknivån för samhällssmitta från ”måttlig” till ”mycket hög”.

– Vi har identifierat ett par fall där man inte kan vara säker på varifrån man fått smittan, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, vid en presskonferens under tisdagseftermiddagen.

Ännu oklart om spridning

Trots den förhöjda risknivån påtalade Anders Wallensten att man inte sett en spridning i samhället under längre tid och att man inte kan uttala sig om hur omfattande den är.

– Det får vi se de närmaste dagarna. Hittills har den smitta som skett i Sverige varit i nära relationer. Vi har inte sett någon smitta i samband med flyktiga kontakter som på flyg eller liknande. Det är fortfarande den bilden vi får, men det kan vara så att det kommit in smitta med personer som inte varit i högriskområden och där den spridits vidare i nära kontakter. I huvudsak tror vi att det är den smittvägen, men det kan finnas undantag, sade Anders Wallensten.

Med anledning av den höjda risknivån ändrar också Region Stockholm sitt smittskyddsarbete. Från att ha arbetat med att smittspåra och provta lindrigt sjuka som varit utomlands kommer fokus nu vara på att fånga upp smittade tidigt i vården och bland de svårast sjuka.

– Vi har ett nytt läge och det är viktigt att prioritera de mest känsliga. Alla måste också tänka på det egna ansvaret att inte utsätta andra för smittrisk, sade Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Även Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, betonade allmänhetens betydelse för att förhindra vidare spridning av det nya coronaviruset och covid-19 i samhället. Han uppmanade särskilt att alla med symtom på sjukdom liknande covid-19, även milda, att minska sina sociala kontakter.

– Har man ett arbete där man möter andra människor ska man stanna hemma.

Skydda sårbara grupper

Han skickade även en signal till allmänheten om att skydda utsatta grupper. Särskilt försiktiga bör de som arbetar inom äldreomsorgen och med vård av äldre vara och inte arbeta om de har symptom på sjukdom.

– Som anhörig bör man också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, sade Johan Carlson.

Uppmaningarna till allmänheten gäller hela befolkningen. De nya strategierna för smittspårning gäller i nuläget för Region Stockholm och Västra Götalandsregionen, där man upptäckt fall av misstänkt inhemsk smitta.

En fråga på pressträffen ställdes om man nu, i och med det ändrade arbetssättet, gett upp försöken att sakta ned spridningen bland allmänheten.

Det har man inte, svarade Johan Carlson. Däremot har man ändrat strategi i Stockholm och Västra Götaland. I stället för att försöka hitta och fånga upp individer som fått symtom och smittspåra runt dem är nu den allmänna strategin: har du symtom – håll dig borta från andra.

– Det betyder att många människor måste hantera detta hemma. Även om man är coronasmittad behöver man inte nödvändigtvis höra av dig till sjukvården om man är lindrigt sjuk. Blir du allvarligt sjuk ska du naturligtvis göra det, sade Johan Carlson.

I resten av landet fortsätter dock smittspårningen som tidigare med identifiering och provtagning av smittade och personer runt omkring den.