Ny statistik belyser läkemedelsförgiftningar

Ny statistik belyser läkemedelsförgiftningar

Avsiktliga och oavsiktliga läkemedels- och narkotikaförgiftningar orsakar cirka 900 dödsfall om året.

27 mar 2019, kl 10:25
0

Socialstyrelsen har tagit fram fördjupad statistik om dödsfallen på grund av läkemedels- och narkotikaförgiftningar under åren 2012-2017. Genom att gå igenom dödsorsaksintygen har utredarna kunnat kartlägga bland annat vilka substanser som oftast ligger bakom olika typer av dödsfall. Syftet är att sprida kunskap som kan användas som grund för förebyggande åtgärder.

– Genom att registrera enskilda substanser som nämnts på dödsorsaksintygen kan vi nu få fram utförligare information om dödsfallen. Informationen är viktig i arbetet för att minska antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Under de fem undersökta åren inträffade omkring 900 dödsfall per år efter förgiftningar med läkemedel eller narkotika. Drygt en fjärdedel av de 900 dödsfallen var konstaterade självmord. I ytterligare en fjärdedel av fallen var det oklart om den dödliga förgiftningen var avsiktlig eller ej.

Vid självmorden var den allra vanligaste förgiftningssubstansen sömnläkemedlet zopiklon, Detta är också ett läkemedel som många med sömnsvårigheter i Sverige använder. År 2018 fick drygt 437 000 personer i vårt land minst ett recept på ett läkemedel med zopiklon.

Vid dödsfallen på grund av självmord var det också vanligt att zopiklon hade kombinerats med propiomazin, som även det är ett ofta använt läkemedel mot sömnproblem. De tre övriga av de fem vanligaste substanserna vid självmord var alimemazin, tramadol och paracetamol.

Närmare hälften av de dödliga förgiftningarna var, enligt analysen, oavsiktliga olycksfall. Här var överdoser med olika opioider vanliga. Under hela perioden 2012-2017 var buprenorfin vanligast följt av heroin och metadon. Utöver dessa bidrog även bland annat ett antal fentanylanaloger till många dödsfall.

Vid både avsiktliga och avsiktliga förgiftningar var det även vanligt med kombinationer av två eller flera substanser.

– I det preventiva arbetet för att minska antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar behöver insatserna målgruppsanpassas. Dödsfallen är mycket olikartade, och ofta är det flera olika substanser involverade. Det blir väldigt tydligt när man tittar på informationen som nu finns tillgänglig, säger Daniel Svensson.