Annons
Mindre andel äldre får olämpliga läkemedel

Mindre andel äldre får olämpliga läkemedel

På tio år har andelen äldre som hämtar ut läkemedel som bör undvikas minskat från över 14 procent till 7,8 procent.

24 jan 2017, kl 16:11
0

Annons

Utvecklingen går åt fel håll när det gäller äldre och andelen som får många läkemedel, som Läkemedelsvärlden.se skrev om tidigare i dag. Men när det handlar om äldre som ordineras läkemedel som är olämpliga för den äldsta åldersgruppen, går utvecklingen åt rätt håll. Det framkommer i rapporten Säker vård, En indikatorbaserad uppföljning från Socialstyrelsen, som presenteras i dag.

Vissa läkemedel kan ge stora risker för svåra biverkningar för äldre personer, medan yngre patienter inte alls drabbas på samma sätt. Det finns därför flera grupper läkemedel som bör undvikas för äldre personer, om inte särskilda skäl finns för att ordinera just det läkemedlet.

Bland läkemedel som bör undvikas för äldre finns bland annat benzodiazepiner, som medför risk för dagtrötthet, kognitiva störningar och balansstörningar, den smärtstillande substansen tramadol som kan ge illamående och förvirring, och sömnmedlet propiomazin (Propavan) som kan ge dagtrötthet och symtom som ”restless legs”.

Socialstyrelsens statistik, som kommer från läkemedelsregistret, visar att andelen personer som är 75 år och äldre som hämtat ut minst ett läkemedel av de som bör undvikas för äldre, har minskat stadigt sedan 2005. Andelen kvinnor som tar ut läkemedel som bör undvikas har legat högre än andelen män under hela perioden, men skillnaden har minskat något.

De län som har lägst andel äldre som hämtat ut olämpliga läkemedel är Västmanland, Kalmar och Gotland, med strax över sex procent. Länen med den högsta andelen är Halland, Västra Götaland och Stockholm.