Annons

Fack vill att alla farmacevter får tillgång till nya läkemedelsregistret

Genom att föreslå att enbart farmacevter som arbetar på apotek ska ha tillgång till den läkemedelsförteckning som blir verklighet i sommar, vingklipper man farmacevterna. Det anser Sveriges Farmacevtförbund som menar att yrkeskåren visat sig vara det bästa verktyget för att förbättra läkemedelsanvändningen bland äldre.

21 mar 2005, kl 13:06
0

Annons

Att läkemedelsanvändningen bland många äldre och på äldreboenden ibland kan beskrivas som närmast farlig finns det många studier på.
Det senaste tillskottet är en kartläggning som Socialstyrelsen gjort. Den visar att de senaste årens diskussion om hur användningen kan förbättras satt få avtryck.

? Samtidigt finns det tonvis med bevis för att nyckeln är att släppa in farmacevter i det här arbetet, säger Cecilia Bernsten, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund.

Hon tänker bland annat på de exempel med läkemedelsgenomgångar på äldreboenden som visat att patienterna där mår bättre och läkemedelskostnaderna minskar.
Men denna nyckel till förbättring har regeringen missat i förslaget om en läkemedelsförteckning, menar förbundet.

Bara på apotek

I propositionen Ökad patientsäkerhet på läkemedelsområdet föreslår regeringen att patienter, förskrivare och farmacevter på apotek ska ha tillgång till förteckningen. Genom att föreslå att enbart farmacevter på apotek ska få tillgång till förteckningen har regeringen missat möjligheten att ta ett rejält kliv framåt för
att förbättra läkemedelsanvändningen, anser Sveriges Farmacevtförbund.

? Det blir ju allt mer uppenbart att farmacevternas kompetens behövs såväl inom äldreomsorgen som inom vården. Då är det också logiskt att farmacevter likväl som förskrivare ska ha tillgång till förteckningen, säger Cecilia Bernsten.

Öka trycket

Genom att ge alla farmacevter tillgång till registret skulle regeringen understryka vikten av farmacevtisk kunskap på läkemedelsområdet, anser Cecilia Bern-
sten. Och det skulle i sin tur öka trycket på kommuner och landsting att använda dem i arbetet med säkrare förskrivning.

? Allt annat är prövat och det har inte blivit bra.
Förbundet ska nu försöka övertyga riksdagen om att förslaget i propositionen bör ändras.

Från den 1 juli är det tänkt att förslaget om läkemedelsförteckning ska gälla.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng