Annons

Apotek i Finland kritiseras för att inte efterleva lagen

Finska apotek kritiseras för att inte informera kunderna om det billigaste alternativet. Trots en lag om utbyte har apotek slutit avtal med företag om att rekommendera deras dyrare alternativ. Rabatter och kontant ersättning har apoteken tagit hand om.

21 mar 2005, kl 12:59
0

I Finland har man, som i Sverige, generisk substitution. Ungefär 968 miljoner svenska kronor beräknas staten och konsumenterna tillsammans tjänat på bytet under det första året. Men det kunde ha blivit mer.
En mindre skandal har nyligen rubbat finländarnas tilltro till apoteken sedan det visat sig att en del apotek inte informerat kunderna om de billigaste alternativen.

Avtal med företag

Den största dagstidningen, Helsingin Sanomat, har avslöjat att ägare till apotek förbundit sig att rekommendera deras dyrare alternativ. I utbyte har apoteken fått rabatter och i vissa fall kontant ersättning.
Om förfarandet är olagligt ska nu utredas. Den finska lagen om generiskt utbyte tillåter en viss flexibilitet. Om läkaren ordinerat ett generiskt preparat behöver apoteket inte informera om ett ännu billigare alternativ, förutsatt att prisskillnaden inte är större än trettio kronor.

Men även om överenskommelserna mellan apotek och företag inte självklart är olagliga har man fått kritik för dålig moral.

Rabattbaserade avtal som enbart kommer apotekets ägare till godo, eftersom vare sig stat eller konsument fått någon del i vinsten, ska nu granskas.