Annons

Få kommuner kontrollerar butiker

Ett bekymmer för kommunerna har varit att besluta på vilken nämnd kontrolluppgiften ska ligga.– Det här är ett beslut som ska fattas i kommunfullmäktige och innan ett sådant beslut kan fattas måste ärendet beredas. Det tar cirka tre månader, säger Nils Alesund på Sveriges Kommuner och Landsting. Även frågan om vilken taxa som kommunerna ska […]

28 apr 2010, kl 14:47
0

Annons

Ett bekymmer för kommunerna har varit att besluta på vilken nämnd kontrolluppgiften ska ligga.
– Det här är ett beslut som ska fattas i kommunfullmäktige och innan ett sådant beslut kan fattas måste ärendet beredas. Det tar cirka tre månader, säger Nils Alesund på Sveriges Kommuner och Landsting.

Även frågan om vilken taxa som kommunerna ska ta ut för kontrollerna har dragit ut på tiden.Kontrollen ska enligt Läkemedelsverket ske vart tredje år på de butiker som sköter sig. Varje inspektion beräknas ta två timmar och administrationen en timma. Förslaget från SKL är därför att kommunerna slår ut kostnaden för de tre arbetstimmarna på tre år vilket ger en årsavgift för butikerna på strax under 1000 kronor. Behövs det sedan återbesök i butikerna får butikerna betala för det separat.
– Vi räknar med att taxan ska kunna beslutas i kommunerna inför budgetåret 2011, säger Nils Alesund.
– Vi har hela tiden varit kritiska till att regeringen forcerat fram den här reformen. Det har varit helt omöjligt för både Läkemedelsverket och kommunerna att få ordning på tillsynen på den här korta tiden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng