Annons

Astrazeneca betalar 3,7 miljarder vid förlikning

Efter en överenskommelse kommer Astrazeneca att betala motsvarande 3,7
miljarder kronor till den amerikanska staten. Anledningen är anklagelser
om att företaget felaktigt marknadsfört läkemedlet Seroquel i USA.

28 apr 2010, kl 15:25
0

Annons

Anklagelserna som riktats mot Astrazeneca handlar om att företaget mellan 2001 och 2006 ska ha marknadsfört det antipsykotiska läkemedlet Seroquel (quetiapin) på felaktiga grunder. Enligt amerikanska myndigheter har företaget i sin information hävdat att medlet kan användas vid bland annat Alzheimers sjukdom, demens, ångest, adhd, sömnstörningar och posttraumatisk stress. Dessa områden är inte godkända indikationer för Seroquel i USA.

Enligt anklagelserna ska Astrazeneca bland annat ha anlitat läkare som stått som författare på spökskrivna artiklar som visat på nyttan med läkemedlet mot de icke-godkända diagnoserna. Konsekvensen av marknadsföringen är enligt amerikanska myndigheter att det betalats ut för mycket pengar från olika sjukförsäkringsprogram.

Nu har Astrazeneca efter en överenskommelse gått med på att betala tillbaka 520 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor, till de amerikanska myndigheterna.
? Vi gör den här överenskommelsen, men vi håller inte med om påståendena. Det är en förlikning, säger Ann-Leena Mikiver, företagets presschef i Sverige till TT.