Annons

Läkemedelsmissbruk kostar 20 miljarder om året

Missbruk av läkemedel kostar samhället cirka 20 miljarder om året, enligt regeringens missbruksutredare Gerhard Larsson.

2 nov 2010, kl 11:12
1

Annons

Totalt kostar missbruk av narkotika, alkohol och läkemedel samhället 150 miljarder om året, enligt de beräkningar som den pågående missbruksutredningen räknat ut. Samtidigt använder landsting och kommuner cirka 16,5 miljarder om året för vården av beroendeproblematiken, vilket ger en relation på 1 till 9 mellan insats och problem, skriver Gerhard Larsson i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Hans slutsats
är att investeringar i en effektiv missbruksvård bör kunna ge stora vinster inte bara för att hjälpa individer utan också för samhället.
Till årsskiftet ska Missbruksutredningen lämna sina förslag till regeringen om hur missbruksvården ska moderniseras. Men i debattartikel skissar han på några huvudlinjer. Bland dem finns ökad och jämnare tillgång till vård, tidigare upptäckt och utbildning i beroendesjukdomar.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vi skall också komma ihåg att flera läkemedelsmissbrukare håller igång det utan att “köpa på sta´n”!! Man har bar förskrivna preparat – vilket innebär att högkostnadsskydd för både läkare och mediciner träder in. Det missbruket är alltså skattefinansierat!