Uppsats om farmacevtens förändrade roll prisas

En uppsats om farmacevternas nya yrkesroll har vunnit pris som Sveriges bästa uppsats i personalvetenskap. Vad händer med farmacevtens legitimering när det nu i högre grad handlar om att också ska skapa merförsäljning diskuteras i uppsatsen.

1 nov 2010, kl 14:03
0

Avregleringen av den svenska apoteksmarknaden innebär att farmacevtens roll är på väg att omdefinieras. Den förändringen intresserar de två vinnarna Emma Otterström och Ida Nilsson vid Göteborgs universitet
– Omdefinieringen av yrkesrollen pågår just nu och var det kommer att landa vet vi inte än, säger Ida Nilsson.
– Även om man också under monopoltiden skulle sälja, hade man en annan uppdelning mellan farmacevternas roll och apoteksteknikernas.
-Nu har man betydligt mer fokus på merförsäljning även i receptkanalen, säger Ida Nilsson.

I takt med förändringen kommer professionens framtid kanske ligga i att återuppfinna sig själva i linje med de nya förutsättningarna, skriver de två i sin uppsats.
Genom att omformulera merförsäljning till att handla om mervärde för kunden snarare än ett medel för lönsamhet för företaget passar de nya arbetsuppgifterna bättre in i de professionellas befintliga roll, är en utväg för farmacevtrollen i framtiden, enligt skribenterna.