Uppsats om farmacevtens förändrade roll prisas

En uppsats om farmacevternas nya yrkesroll har vunnit pris som Sveriges bästa uppsats i personalvetenskap. Vad händer med farmacevtens legitimering när det nu i högre grad handlar om att också ska skapa merförsäljning diskuteras i uppsatsen.

1 nov 2010, kl 14:03
0

Annons

Avregleringen av den svenska apoteksmarknaden innebär att farmacevtens roll är på väg att omdefinieras. Den förändringen intresserar de två vinnarna Emma Otterström och Ida Nilsson vid Göteborgs universitet
– Omdefinieringen av yrkesrollen pågår just nu och var det kommer att landa vet vi inte än, säger Ida Nilsson.
– Även om man också under monopoltiden skulle sälja, hade man en annan uppdelning mellan farmacevternas roll och apoteksteknikernas.
-Nu har man betydligt mer fokus på merförsäljning även i receptkanalen, säger Ida Nilsson.

I takt med förändringen kommer professionens framtid kanske ligga i att återuppfinna sig själva i linje med de nya förutsättningarna, skriver de två i sin uppsats.
Genom att omformulera merförsäljning till att handla om mervärde för kunden snarare än ett medel för lönsamhet för företaget passar de nya arbetsuppgifterna bättre in i de professionellas befintliga roll, är en utväg för farmacevtrollen i framtiden, enligt skribenterna.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng