Annons

Få är rädda för läkemedel

?Så farliga är dina läkemedel? vet ofta kvällstidningarna att berätta. Men bara två procent av befolkningen tycker att läkemedel är någonting farligt.

20 jan 2003, kl 17:10
0

Det visar en studie av 6 000 invånare i Uppsala län, genomförd av professor Dag Isacson och universitetslektor Chris Bingefors vid farmacevtiska fakulteten i Uppsala och publicerad i tidskriften Pharmacy World & Science i fjol. Studien refererades i december i Upsala Nya Tidning.

Sextio procent av studiedeltagarna såg läkemedel som något positivt eller en hjälp, medan 38 procent klassade läkemedel som ett nödvändigt ont.
? Eftersom det finns så få studier av allmänhetens attityder till läkemedel är det svårt att veta om man ska tolka siffrorna som positiva eller negativa. Att så få upplever läkemedel som något negativt var dock förvånande. En annan intressant observation var att de som stod på psykofarmaka var mycket mer positiva till läkemedel än exempelvis patienter som får blodtrycksmedicin, säger Chris Bingefors.
Yngre studiedeltagare var generellt mer skeptiska till läkemedelsbehandling än äldre.
? En hypotes är att detta kommer att leda till att attityden till läkemedel blir mer negativ över tiden hos befolkningen som helhet.
Om medel kan inbringas planerar forskarna att göra en uppföljande fördjupad studie i höst.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng