Eylea bättre vid makulaödem

För patienterna med värst diabetesrelaterat makulaödem är Eyela bättre än Avastin och Lucentis.

24 feb 2015, kl 16:05
0

För första gången har de tre vanligast använda läkemedlen mot makulaödem bland diabetiker jämförts. Eyela och Lucentis är godkända för indikationen vilket Avastin inte är, men ändå ofta använt off label.

Alla läkemedlen innehåller anti-VEGF-substanser och förbättrade synen. Det fanns dock en skillnad mellan preparaten som var beroende på hur svåra symtom patienterna hade.

Makulaödem hos diabetiker orsakas av att ett förhöjt blodglukos leder till att kapillärer skadas och att det då bildas mikroaneurysm i näthinnan. Läckage från de skadade kärlen leder till ödem och synnedsättning. Tillståndet är en vanlig orsak till synnedsättning bland diabetiker och drabbar 3-4 procent av patientgruppen.

660 patienter med diabetesrelaterat makulaödem, varav hälften hade svår synnedsättning, ingick i studien där patienterna fick upprepade injektioner i ögat tills ödemet gått tillbaka eller stabiliserats.

Den tredjedel som fick aflibercept, Eylea, behövde nio injektioner för full effekt. För de två grupperna som randomiserats att få bevacizumab, Avastin eller ranibizumab, Lucentis behövdes tio injektioner.

Ett år efter behandlingen hade alla förbättrad syn jämfört med vad de hade innan terapin. De som haft mild synnedsättning kunder läsa två rader mer på en synundersökningstavla än tidigare och effekten var samma oberoende av vilken av behandlingarna de fått.

För de som hade svår synnedsättning förbättrades synen med fyra rader för de som fick aflibercept, Eylea och tre rader med ranibizumab, Lucentis och två och en halv rad med bevacizumab, Avastin.

I en medicinsk kommentar som publicerades i samband med studien anser författarna att priset på preparaten bör avgöra vilken behandling som ska användas för de som har en måttlig synnedsättning. Avastin är betydligt billigare än de övriga två preparaten men är inte godkänt för indikationen. Man anser också att det nu finns stöd för att Eylea bör användas för de som har ett svårare makulaödem på grund av diabetes.

Studien är publicerad i NEJM.

Tillägg 27/2 12:30  I studien användes Lucentis i den dos som amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, godkänt, 0,3 milligram. I EU ges Lucentis i doseringen 0,5 milligram vid behandling av diabetiskt makulaödem.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng