Annons

Stort bakslag för Lillys nya insulin

Misstänkta leverskador från Lillys nya insulinkandidat tvingar fram fler kliniska studier.

25 feb 2015, kl 08:38
0

Planen Lilly hade var att ansöka om godkännande för det nya långverkande insulinet peglispro både i USA och EU under första delen av 2015. Istället skjuter bolaget upp ansökningarna och tror att det dröjer till efter 2016 innan man är redo igen. Först måste man reda ut de eventuella leverförändringar man sett under fas III-studier.

Läkemedelskandidaten är ett långverkande insulin, som ska tas en gång om dagen. Tanken var att kunna konkurrera med toppsäljande Lantus från Sanofi. Bolaget har hittills gjort sju stycken fas III-studier och analytiker går så långt att säga att projektet nu är dödförklarat, enligt FierceBiotech.

Sanofi verkar bli ensam på tronen i USA och bolaget har även en uppföljare till Lantus på väg då Toujeo, insulin glargin, väntas bli godkänt av FDA inom de kommande månaderna. Novo Nordisk hade också tänkt att konkurrera, men fick tidigare avslag på sitt långverkande insulin, Tresiba. Det kommer antagligen dröja till 2017 innan Tresiba, innehållande insulin degludek, kan lanseras i USA. I EU är medlet redan godkänt.

En tröst för Lilly är att bolagets biosimilar till Lantus blev godkänd i EU förra hösten. Den biologiska kopian, med produktnamnet Abasaglar, har man utvecklat tillsammans med Boehringer Ingelheim.

I USA blev Lilly stämt av Sanofi för patentintrång i samband med att man lämnade in FDA-ansökningar denna biosimilar. I och med stämningen blev ansökan automatiskt uppskjuten.

Tillägg 26/2: FDA har nu godkänt Toujeo.