Europeiska patienter nekas ofta moderna läkemedel

Många patienter i Europa har inte tillgång till nya läkemedel för en rad vanliga tillstånd som depression, RA och astma enligt en industrifinansierad rapport.

22 jan 2003, kl 12:03
0

Annons

Den europeiska läkemedelsindustriföreningen EFPIA har i rapporten ?Diffusion of Medicines in Europé? analyserat tillgången till de senaste läkemedlen för 20 vanliga sjukdomar. Studien baseras på statistik för åren 1995 till 2002.
Där framgår till exempel att i Frankrike, där det finns närmare 200 000 alzheimerpatienter som kunde ha nytta av bromsmediciner, är det bara 56 000 som får sådan behandling. Av fyra miljoner astmasjuka i Tyskland visar studien att bara en tredjedel får behandling och att många av dessa får felaktig behandling. Tyskland ligger också efter övriga Europa när det gäller att förskriva SSRI för depression – endast fyra procent med diagnosen får sådan behandling.
Enligt rapporten är det generellt dåligt med tillgång till statiner för högt kolesterol i de europeiska länderna. Behandlingen ges till 36 procent i Nederländerna och 23 procent i Storbritannien.
Enligt den tyske professorn Oliver Schoffski som gjort studien beror de påvisade bristerna på knappa resurser som gör att läkarna är begränsade till att skriva ut de billigaste läkemedlen. Han befarar att det bara kommer att bli värre.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng