Annons

EU satsar på alternativ till statiner

EUs satsning på bättre terapier mot hjärtkärlsjukdom spiller också över på svenska forskare.

16 sep 2013, kl 10:28
0

Annons

Närmare 830 000 behandlas i Sverige med statiner för att få ned blodfettsnivåer och därmed minska risken för hjärtkärlsjukdom.

Behandlingen har också minskat dödligheten i Europa, men behandlade patienter löper fortfarande förhöjd risk för till exempel hjärtinfarkt.Två EU-projekt som kordineras från Oxford i Storbritannien ska nu försöka ta fram nya och bättre terapier. Två forskargrupper baserade vid Centrum för Molekylär Medicin vid Karolinska institutet får också del av forskningspengarna, åtta miljoner av anslagets 104 miljoner kronor.

Det ena projektet riktar fokus mot en möjlig framtida behandling med sfingolipider, en form av fettsyror som sitter i cellmembranen. Det andra projektet ska identifiera hur B-lymfocyter i immunförsvaret kan inverka på åderförkalkning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng