Blåbär hjälper mot typ II-diabetes

Jo det är bra för hälsan att äta frukt. I en ny studie tycks det som om till exempel blåbär är extra bra att förebygga typ II-diabetes.

16 sep 2013, kl 13:13
1

Annons

I en nyligen publicerad studie i British Medical Journal som tittar på nyttan med fruktintag, har vissa frukter pekats ut som extra bra för att minska risken för diabetes.
– Vi fann att vissa enskilda frukter kan vara speciellt bra när det handlar om att reducera risken för typ-II diabetes, säger näringsforskaren Qi Sun i en kommentar.

I studien samlade forskargruppen in data från tre studier med närmare 190 000 personer. Av dessa hade 12 000, 6,5 procent utvecklat diabetes under perioden 1984-II008.Forskarna fann att de som ätit två portioner hel frukt i veckan, speciellt vindruvor, blåbär, äpplen och päron hade23 procents lägre risk att insjukna i diabetes än de andra.

Vilka ämnen det kan vara i frukterna som minskar risken säger den här studien inte något om.En svaghet är också att forskarna inte kan utesluta att människor som äter blåbär generellt lever sundare än de som äter bananer.I studien tittade forskarna på konsumtion av vindruvor, russin, aprikoser, bananer meloner, äpplen, päron, apelsiner, grapefrukt, jordgubbar och blåbär.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Studien baseras ju på kohorter där högt fruktintag också innebär högre fysisk aktivitet (dubbel jmf sämst och bäst), bättre kost, lägre alkoholintag (hälften jmf sämst och bäst), och färre rökare (en femtedel jmf bäst och sämst). Jag har svårt att se de starka samband som abstract och pressmeddelanden för fram. Det studien bekräftar är väl närmast att en varierad, balanserad kost i kombination med fysisk aktivitet minskar risken för diabetes-2…

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng