Annons

EU inför exportrabatt till fattiga länder

EU-länderna beslöt i veckan att läkemedel för hiv/aids, tuberkulos och malaria ska kunna säljas i 76 fattiga länder till kraftigt reducerade priser, med minst 75 procents rabatt. Det meddelar nyhetsbyrån Direkt. Samtidigt ska ett kontrollsystem byggas upp för att hindra att läkemedlen återexporteras till EU, förklarade handelskommissionär Pascal Lamy vid en presskonferens på måndagen. ? […]

27 maj 2003, kl 17:17
0

EU-länderna beslöt i veckan att läkemedel för hiv/aids, tuberkulos och malaria ska kunna säljas i 76 fattiga länder till kraftigt reducerade priser, med minst 75 procents rabatt. Det meddelar nyhetsbyrån Direkt.

Samtidigt ska ett kontrollsystem byggas upp för att hindra att läkemedlen återexporteras till EU, förklarade handelskommissionär Pascal Lamy vid en presskonferens på måndagen.

? Denna förordning är ett viktigt bidrag för att säkerställa billig och ändå uthållig tillgång på mediciner för folk i fattiga länder. EU tillhandahåller den juridiska ramen för att se till att medicinerna inte återexporteras till EU, sade Pascal Lamy.

Exportörer kan frivillligt välja att sälja dessa mediciner till kraftigt reducerade priser genom att anmäla de olika produkterna till EU:s lista. Förpackningarna måste bära ett särskilt märke och tillverkarna uppmanas använda andra färger och former på medicin och förpackning för att skilja produkterna. Både patenterade produkter och generiska produkter omfattas.

Prissänkningen måste minst ligga 75 procent under det genomsnittliga fabrikspriset i OECD eller högst 15 procent över produktionskostnaden. Kommissionens ursprungliga förslag var 80 respektive 10 procent.

För närvarande säljs vacciner och preventivmedel med 99-procentig rabatt.

USA och Japan har inte anslutit sig till initiativet, men EU avser ta upp frågan vid G8-mötet i Evian under helgen, sade Pascal Lamy. EU hoppas utvidga antalet produktsorter om modellen blir framgångsrik.

Han underströk att initiativet inte har något formellt att göra med diskussionerna i WTO om immateriell rätt. Men i praktiken behöver ju inte fattiga länder använda sig av sådana licenser som diskuteras där för att få tillgång till dessa mediciner, fortsatte kommissionären.

De 76 länderna finns huvudsakligen i Afrika, men även i Asien, däribland Kina, Indien, Pakistan, Bangladesh och Indonesien.