EU-dom tillåter etableringsregler för apoteksmarknaden

Det är okej för länder eller regioner att ha regler som avgör
apoteksetableringar. Det beskedet från EU-domstolen som kom på tisdagen.

2 jun 2010, kl 15:20
0


Det är tillåtet att begränsa etableringsfriheten för de som vill driva apotek. Det är slutsatsen av den dom som EU-domstolen meddelade på tisdagen. Bakgrunden är ett spanskt ärende där två spanska apotekare vände sig till EU-rätten då de nekats att öppna ett apotek i den regionen Asturias som de ville.

I Spanien är det upp till varje autonom region att bestämma över etableringen av apotek. I Asturias har man ett system som bara tillåter ett apotek att öppna om det kan beräknas serva fler än 2800 innevånare och ligger mer än 250 meter från ett redan befintligt apotek. Man har också ett system bygger på poäng där bland annat yrkeserfarenhet hos apoteksentreprenören vägs in. De som aldrig tidigare haft ett apotek eller som kommer från Asturias får till höga poäng.  EU-kommissionen har tidigare sagt att de anser att reglerna strider mot EU:s regelverk.

Men EU-domstolen gick inte på kommissionens linje utan meddelar att det är upp till varje land och region att bestämma hur man vill reglera apoteksetableringar för att uppnå en jämn fördelning av apotek som främjar folkhälsan. Den del av det spanska regelverket som enligt domstolen inte är okej är den som ger diskriminerar apoteksägare som inte är från Spanien.

I ett pressuttalande säger John Chave, generalsekreteraren för den europeiska branschorganisationen för apotek, PGEU, att beskedet är positivt för dem som anser att planering för hälso- och sjukvård är något som bör ligga hos medlemsländerna.