Annons

Bluffapotek säljer illegala medel på nätet

Av ett 60-tal preparat från illegala nätapotek innehåller en stor
del potenta receptbelagda substanser eller medel som inte är godkända.
Det visar en analys som Läkemedelsverket har gjort.

2 jun 2010, kl 12:51
0

I november 2009 genomförde svensk polis i samarbete med andra länders polismyndigheter ett gemensamt tillslag mot ett antal nätapotek. I samarbete med polisen har Läkemedelsverket analyserat ett antal av de preparat som beslagtogs vid operationen. Många av produkterna, som säljs helt okontrollerat på nätet, innehåller läkemedelssubstanser som inte anges.  

Bland preparaten fanns allt från antibiotika till potenshöjare och medel mot håravfall.
? Många av de här preparaten är direkt olämpliga för egenvård. En person som inte förstår de medicinska riskerna med dessa substanser kan skada både sig själv och andra allvarligt, säger Bo Bergman, läkare vid Medicinsk Information vid Läkemedelsverket.

Många av de analyserade preparaten innehöll helt andra saker än vad som angavs på förpackningen. Flera av preparaten är receptbelagda och andra innehåller substanser som inte ens är godkända. Ett exempel är Isotroin som innehöll substansen isotretinoin. Medlet används mot svår acne och får i Sverige bara förskrivas på licens av hudläkare eftersom det kan vara fosterskadande, ge svåra psykiska biverkningar som psykos och rubba blodfetterna.

En annan produkt, Ginko stack innehöll efedrin utan att det uppgavs på förpackningen.  Efedrin kan ge ökad hjärtfrekvens och blodtryck och innebär en allvarlig risk för någon med hjärt-kärlproblem. Produkten Zenigal innehöll inte orlistat som utlovades men däremot en liknande substans som just nu befinner sig i klinisk prövning. Analysen visade också att Zenigal innehöll också stora mängder föroreningar.