Enklare utbyte

Till första maj blir det generiska utbytet mer logiskt. Då får apotek byta ut ett ickesubventionerat läkemedel mot ett likvärdigt som ingår i högkostnadsskyddet

14 apr 2011, kl 10:49
1

Annons

Idag bryter apoteken mot reglerna om de byter ut ett läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet mot ett likvärdigt som är subventionerat. Den föreskriften ändrar nu TLV. Från den 1 maj är det ok att göra det utan att behöva kontakta läkaren. Men förutsättningen är att läkaren skrivit ut receptet då läkemedlet fortfarande var subventionerat.

Första maj,
samma datum som regeländringen, utesluts blodtryckssänkaren Cozaar ur högkostnadsskyddet: Ett recept på blodtryckssänkaren som skrivits ut före 1 maj är det alltså tillåtet att byta mot ett annat losartanmedel. Däremot är det enligt den nya regeln inte tillåtet att till exempel byta ut Cipramil, som sedan en längre tid inte ingår i högkostnadsskyddet, mot ett generiskt alternativ på ett nyskrivet recept.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vem sköter om utbytesgrupperna för dessa nya utbytesregler?? Ska vi hålla allt i huvudet eller kommer det under datastöd? Idag fungerar iallafall inte vår datastöd för varor som utgått eller är beställningsstoppade. Är detta bara för vi jobbar i ATS som inte för den tekniska support längre som det borde??

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng