Annons

Endosförpackningar har utgått ur förmånssystemet

Från den 1 oktober har ett antal läkemedel i endosförpackningar utgått ur förmånssystemet.

18 nov 2002, kl 13:10
0

Annons

Ett antal läkemedel i endosförpackningar är sedan den 1 november inte längre en del av förmånssystemet. Det betyder att patienter i öppenvård inte har rabatterad tillgång till läkemedlen.
? Det här är specialförpackningar för sjukvårdens behov, då får också sjukvården betala för dem, säger Anders Wessling på Läkemedelsförmånsnämnden LFN.
Intentionen var att enbart rena sjukhusläkemedel i endos skulle utgå ut förmånssystemet, men det skapade problem i öppenvården.
? Läkemedel där det inte finns någon alternativ förpackning, eller där den alternativa förpackningen kan vara svår att hantera för patienten, finns kvar i systemet, säger Kajsa Hugosson, på LFN.
Endosförpackningarna har efterhand även börjat försäljas i öppenvård. Trots att förpackningarna i vissa fall är utformade och märkta enbart för sjukvårdens behov.
Även prisfrågan har medverkat till beslutet.
? Det har kommit propåer från några läkemedelsföretag att få höja styckepriset för endosläkemedel jämfört med andra förpackningar, säger Kajsa Hugosson.
Fredrik Hed

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng