Enades i striden om Nexium

Astrazeneca och Ranbaxy har ingått förlikning i patenttvisten kring
magsyraläkemedlet Nexium. Företagen har också skrivit tillverknings-
och distributionsavtal.

15 apr 2008, kl 12:18
0

Astrazeneca stämde Ranbaxy när företaget skickade in en förenklad registreringsansökan till den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, för en generisk version av Astrazenecas Nexium. De båda företagen har nu ingått förlikning och processen kring patentintrånget är avslutad.

Enligt Astrazeneca gjorde Ranbaxy intrång i sex patent. Och Ranbaxy håller med om att försäljning av företagets produkt skulle göra intrång i fyra av dem. Patentskydden gäller som kortast till 2014 och som längst till 2019. Men i förlikningsavtalet ges Ranbaxy rätt att börja sälja den generiska versionen av Nexium från och med den 27 maj 2014.

Företagen har även ingått ytterligare avtal som bland annat innebär att Ranbaxy delvis kommer att stå för tillverkningen av Nexium för den amerikanska marknaden i framtiden.

Astrazeneca befinner sig fortfarande i rättstvister kring patentintrång gällande Nexium med Teva/IVAX och Dr Reddy?s Laboratories.

Nexium är en protonpumpshämmare som sänker syranivån i magen. Läkemedlet lämpar sig till exempel för behandling av esofageal refluxsjukdom, GERD. Nexium började säljas i Europa år 2000 och i USA 2001.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng