En timma med läkaren kan förebygga diabetes

Enligt en avhandling, som försvaras i morgon fredag av allmänläkaren Jonas Lidfeldt vid Lunds Universitet, går det att förebygga diabetes genom rådgivning vid ett enda tillfälle. Läkaren tar sig tid att resonera med patienten om hennes speciella hälsovärden och livssituation.

10 apr 2003, kl 18:14
0

Annons

Jonas Lidfeldt undersökning omfattar nära 7 000 kvinnor mellan 50 och 59 år i Lundaområdet. Av de kvinnor som hade övervikt, högt blodtryck, diabetes i familjen och andra riskfaktorer för diabetes kallades ungefär hälften tillbaka för en förnyad undersökning. Alla fick en glukosbelastning utförd samt ungefär en timmas läkarrådgivning. Testresultaten diskuterades, och Jonas Lidfeldt gav råd om kost, motion, rökning och alkohol.

När man efter drygt två år följde upp de nära 500 kvinnor som haft nedsatt sockertolerans hade tolv procent av dem utvecklat diabetes men 40 procent hade lyckats nå en normal sockeromsättning.

? Att en läkare tar sig tid att sitta i en hel timme och diskutera en persons hälsa verkar ge budskapet tyngd, så att personen i fråga verkligen tar det till sig, säger Jonas Lidfeldt i ett pressmeddelande.

Undersökningen visade att många av kvinnorna hade dittills okända hälsoproblem. Mer än 27 procent av dem ansågs till exempel ha högt blodtryck, men bara hälften behandlades för detta ? den andra hälften kände inte till sitt höga blodtryck. 14 procent av kvinnorna hade nedsatt sockertolerans och 6,4 procent hade diabetes. Av de senare hade merparten, 4,8 procent, inte känt till sin sjukdom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng