En igensmälld dörr

Knappt har tonerna från ?och den ljusnande framtid är vår? klingat ut ur farmisstudenternas hesa valborgshalsar förrän den krassa verkligheten slår till.Precis som Läkemedelsvärlden har nu tidningen Sjukhusläkaren i ett temanummer uppmärksammat farmacevternas begynnande intåg i sjukvården. Med en egen apotekarexamen i bagaget är det en deprimerande läsning. Jag tar mig för pannan. Hur ska […]

20 maj 2005, kl 18:32
0

Knappt har tonerna från ?och den ljusnande framtid är vår? klingat ut ur farmisstudenternas hesa valborgshalsar förrän den krassa verkligheten slår till.

Precis som Läkemedelsvärlden har nu tidningen Sjukhusläkaren i ett temanummer uppmärksammat farmacevternas begynnande intåg i sjukvården.
Med en egen apotekarexamen i bagaget är det en deprimerande läsning. Jag tar mig för pannan. Hur ska det gå för farmacin?
Projekten i Helsingborg och Göteborg verkar ha efterlämnat rena rama minfälten.

?Det var förfärligt. De lade sig i samtalet med patienten under ronder och efter utskrivningssamtal kunde farmacevten gå in till patienten och säga att läkaren ordinerat fel medicin,? säger en överläkare i Helsingborg. I artikel efter artikel beskrivs hur illa samarbetet gått. ?Här är dörren stängd för Apotekets farmacevter.?
?Vi har inte tid att undervisa farmacevter samtidigt som vi har rond.?

Just kombinationen oerfaren på området och konsultnota tycks (med all rätt) vara särskilt svårsmält.
De problem som det ambitiösa, men kanske framhastade Elvisprojektet i Kalmar län (se länk till höger) brottas med illustrerar samma sak.
En ljusglimt i mörkret är artikeln om Anne Hiselius. Och här framgår också två enkla lärdomar för den farmacevt som vill vara med och öppna nya dörrar.
Skapa en plattform, gärna i form av stöd från erfarna mentorer.  I artikeln framgår att Anne Hiselius har ?drillats hårt av smittskyddsprofessorn Otto Cars och professorn Margareta Udenaes?. Hon säger också att nyckelordet är service, inte Fass. Förutom gedigna kunskaper krävs att du är en socialt smidig person. Att ifrågasätta en läkare inför patienten är aldrig rätt väg att gå.

Farmacevternas uppgift i sjukvården kan inte vara att sälja färdiga koncept. Dessutom tar det nog ett tag innan farmacevter ses som erfarna konsulter i vårdens ögon. Det handlar om ett pionjärarbete. Där är långsiktighet en grundförutsättning för yrkeskårens rykte. Inget konsultarvode i världen uppväger skadan av en igensmälld dörr.


Opinion-spalten är ett komplement till Läkemedelsvärldens ledarsida