Annons

Varning för SSRI tonades ned

Läkemedelsverket mildrar EMEA:s varning om antidepressiva till barn, anser företrädare för konsumenter.

20 maj 2005, kl 18:19
0

Annons

Antidepressiva läkemedel av SSRI- och SNRI-typ ?bör inte användas av barn och unga annat än på godkänd indikation?, står det i en EMEA-utredning som nyligen offentliggjordes (se länk till höger).
Läkemedelsverket hänvisar till utredningen och skriver ?läkemedlen är inte godkända för behandling av depression hos barn och ungdomar. Av det skälet kan de ej generellt rekommenderas vid detta tillstånd?.
?  Det är inte klokt att Läkemedelsverket inte följer det europeiska pressmeddelandet, som är så pass tydligt, säger Lena Westin på konsumentorganisationen Kilen.
Läkemedelsverket tillbakavisar kritiken.
? Vi har gjort en korrekt sammanfattning och dessutom länkat till det europeiska dokumentet. Där står ?should not?, should översättes med bör och vi har skrivit ?kan ej generellt rekommenderas vid detta tillstånd. I särskilt utvalda fall kan behandling ändå bli aktuell. I dessa fall rekommenderas omsorgsfull uppföljning av patienten?, vilket väl speglar innehållet i dokumentet, säger Jane Ahlqvist Rastad som är läkare på Läkemedelsverket.
Lena Westin på Kilen håller inte med.
? Det blir förmildrande, en mjukare övergång, ungefär som att det går bra ändå bara man är noggrann med uppföljningen.
I den europeiska versionen står också att myndigheten rekommenderar att man inkluderar en kraftfull varning för riskerna till läkare och patienter.
Motsvarande text finns inte på Läkemedelsverkets hemsida.


Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng