Annons
EMA granskar uppdaterat coronavaccin från Pfizer
Vaccintillverkning. Foto: Istock

EMA granskar uppdaterat coronavaccin från Pfizer

EMA har inlett löpande granskning av en uppdaterad version av covid-19-vaccinet från Pfizer/Biontech.

16 jun 2022, kl 08:46
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har startat sin första granskning av ett uppdaterat coronavaccin. Det är en ny version av covid-19-vaccinet Comirnaty från företagen Pfizer och Biontech som EMA kommer att granska tills det finns tillräckligt mycket data för att företagen ska kunna göra en formell ansökan om godkännande.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat är flera vaccintillverkare i gång med studier för att få fram uppdaterat coronavaccin som skyddar bättre mot nya virusvarianter. Alla de vacciner som vi för närvarande har tillgång till är riktade mot ursprungsvarianten av covid-19-viruset. I takt med att viruset muterat har det dock blivit bättre på att ta sig förbi den immunitet som dessa vacciner skapar. När det gäller omikronvarianten som nu dominerar ger vaccinerna därför ett långvarigt skydd endast mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, medan skyddet mot att bli smittad ofta bara varar i några veckor.

Företagen bakom Comirnaty håller nu på att anpassa vaccinet för att bland annat förbättra effekten mot omikron. Genom att göra en löpande granskning kan EMA underlätta ett snabbt godkännande så fort det finns tillräckligt med vetenskapligt underlag.

Inledningsvis kommer granskarna att fokusera på tillverkningen av vaccinet. Senare kommer EMA även att få in data om immunsvar, effekten mot omikron och det uppdaterade vaccinets säkerhet för granskning.

Även om tillverkarna redan arbetar med vaccinuppdateringar har Världshälsoorganisationen, WHO, ännu inte kommit med någon rekommendation om vilka virusstammar som bör ingå i nya anpassade covid-19-vacciner. Den rekommendationen kommer att vara avgörande för sammansättningen av de uppdaterade vaccinerna.