Covid-19-vaccin mot flera varianter kan finnas i höst

Covid-19-vaccin mot flera varianter kan finnas i höst

Bioteknikföretaget Moderna satsar på att kombinera skydd mot två virusvarianter i samma vaccin.

19 apr 2022, kl 14:10
0

Genom att ta fram ett covid-19-vaccin mot flera varianter av viruset hoppas bioteknikföretaget Moderna kunna skapa en bredare immunitet. Moderna rapporterar i dag de första resultaten från studier av ett sådant vaccin.

Utvecklar covid-19-vaccin mot flera varianter

Alla de covid-19-vacciner som vi använder för närvarande är baserade på virusets ursprungsversion. Alltså den variant som spreds till människor i början av pandemin i den kinesiska staden Wuhan. Men viruset fortsätter att mutera och nya virusvarianter tar under olika perioder över och dominerar smittspridningen. För att sedan konkurreras ut av en annan variant som har för viruset mer fördelaktiga egenskaper.

De befintliga vaccinerna skyddar fortfarande mot de nya varianter som hittills dykt upp, men inte lika effektivt som mot ursprungsvarianten.

Att behöva ge nya påfyllnadsdoser med bara några månaders mellanrum för att stärka skyddet mot det muterande viruset är inte hållbart i längden. Och att bara byta till ett vaccin som skyddar mot den just då dominerande varianten är en osäker lösning eftersom ytterligare en variant kan dyka upp när som helst.

Bivalent vaccin lösningen?

För att komma till rätta med dessa problem satsar både Moderna och andra vaccinföretag nu på bivalenta (baseras på två olika varianter) covid-19-vacciner. På så vis kan man täcka in många av de olika mutationer som viruset utvecklat och förhoppningsvis få en bredare immunitet. Det skulle kunna förbättra skyddet även mot nya varianter som tar över i framtiden.

Moderna arbetar med två bivalenta vaccinkandidater. Den första är en mix av företagets ursprungsvaccin och vaccin mot betavarianten (kallades den sydafrikanska och cirkulerar inte längre). Det är denna kandidat som de nu aktuella resultaten gäller.

Enligt företagets pressmeddelande gav denna kandidat ett bättre antikroppssvar än en booster med bara ursprungsvaccinet. Kandidaten gav ett bättre skydd mot flera olika varianter, bland andra nu dominerande omikron.

Men Moderna hoppas ännu mer på företagets andra bivalenta kandidat. Denna kombinerar ursprungsvaccinet med vaccin mot omikron. Moderna prövar för närvarande kandidaten i en fas II/III-studie.

Enligt pressmeddelandet blir resultat av denna prövning klara före halvårsskiftet. Företaget skriver att dessa resultat då kan bli underlag för vaccinbeslut inför hösten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng