Annons
Paolo Macchiarini döms för vållande till kroppsskada

Paolo Macchiarini döms för vållande till kroppsskada

Kirurgen som opererade in syntetiska luftstrupar på tre patienter frikänns samtidigt på två av tre åtalspunkter.

16 jun 2022, kl 11:21
0

Annons

Den tidigare kirurgen Paolo Macchiarini döms för vållande till kroppsskada, grovt brott, i ett fall. Han frikänns samtidigt på två av tre åtalspunkter. Det meddelande Solna tingsrätt i dag. Påföljden blir villkorlig dom.

Åtalades för grov misshandel

Bakgrunden till domen är de ingrepp som utfördes på Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012, då Paolo Macchiarini opererade in syntetiska luftstrupar på tre patienter. Detta fungerade inte och patienterna avled så småningom. Överåklagare Mikael Björk väckte åtal för tre fall av grov misshandel eller i andra hand grovt vållande till kroppsskada. Rättegången har pågått sedan den 27 april.

En enig tingsrätt har nu kommit fram till att ingreppen inte stod i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men på grund av patienternas tillstånd bedömer domstolen ändå att att ingreppen på de två första patienterna var försvarliga. Därför ska Paolo Macchiarini frias från ansvar då han handlade i nöd i straffrättslig mening.

Tingsrätten anser dock att han borde ha avstått från det tredje ingreppet med tanke på erfarenheterna från de två första.

– Nyttan som behandlingsmetoden kunde förväntas medföra stod helt enkelt inte i proportion till de risker som ingreppet var förenat med, säger juristdomarna i målet, Ewa Lindbäck och Björn Skånsberg i ett pressmeddelande.

Paolo Macchiarini har insett riskerna

Tingsrätten bedömer att Paolo Macchiarini har insett riskerna med det ingrepp som han nu döms för. Det har dock inte framkommit något skulle tala för att han har varit likgiltig inför att ingreppet skulle leda till svåra kroppsskador och svårt lidande. Domstolen anser därför inte att han ska dömas för ett uppsåtligt misshandelsbrott, utan i stället för det oaktsamma brottet vållande till kroppsskada. På grund av omständigheterna är brottet att betraktas som grovt, skriver tingsrätten.

De tre patienterna var en 36-årig man från Island, en 30-årig man från USA och en 22-årig kvinna från Turkiet. De fick veta att plaststrupen var deras sista utväg. Men de inopererade struparna kollapsade vilket ledde till svåra skador och ett långvarigt lidande. Den unga kvinnan fick intensivvård under flera år innan hon gick bort 2017.