E-cigaretter lika bra som plåster

I kampen mot nikotinbegäret är e-cigaretter och nikotinplåster lika bra enligt en studie.

9 sep 2013, kl 11:22
3

Rökare som börjar med elektroniska cigaretter har lika stor chans att lyckas sluta röka som de som använder nikotinplåster, förutsatt att e-cigaretten också innehåller lite nikotin.

I en studie som nu publiceras i the Lancet jämförde forskarna tre metoder, e-cigaretter med en liten mängd nikotin, e-cigaretter utan nikotin och nikotinplåster.
Försökspersonerna var 657 rökare som alla uppgett att de vill sluta.
Försöket pågick i 13 veckor, då hade knappt sex procent slutat röka. I e-cigarett gruppen hade 7,3 procent slutat jämfört med 5,8 av de som fick plåster och 4,1 i gruppen cigaretter utan nikotin.Men efter sex månader hade e-cigarettrökarna minskat antalet ”vanliga” cigaretter med minst hälften jämfört med drygt 40 procent i plåstergruppen.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej och tack för en bra artikel. Jag har länge funderat på att köpa en elciggaret och har nu tack vare dig valt att köpa en på ecocig.se som är det ända Svenska varumärket på marknaden. Och hittills har det fungerat över förväntan. Jag har mer än halverat cigarettintaget och känner mig redan mycket “friskare” ;D
    Mvh Stefan

  2. Dock ska man vara försiktig med E-cigg, mycket av rökstopp handlar om att bryta vanor och invanda mönster (såsom med feströkning eller “cigg efter kaffet”) och E-cigg bibehåller rökbeteendet även om det inte är en regelrätt cigarett. Studien är lovande, men man ska vara försiktig med allt. Personligen tror jag att plåster tillsammans med KBT borde vara effektivare, men jag har naturligtvis inga data 🙂

  3. Det är bättre att använda e cigarett utan nikotin som nikotin är skadligt för hälsan. Jag röker också tobak cigarett för minst fem år, men när jag byter till e cigarett jag har slutat röka tobak cigarett. Man kan få en rad e cigarett från http://eciggshop.se/.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng