Klamydiabehandling stort på nätet

Antibiotika tillhör de vanligaste läkemedlen som tullen tar i beslag.

9 sep 2013, kl 10:13
0

Hur vanligt det är att svenskar beställer antibiotika på nätet vet inte Läkemedelsverket.

I den internationella aktionen mot illegala läkemedel som myndigheten och Tullverket deltog i hösten 2012 var mer än var tionde beslag antibiotika. Bara beslagen av smärtstillande medel och dopingpreparat var större.
– Den operationen gällde varor från Thailand, Indien och Turkiet, alltså utanför EU, säger utredaren Marie Kerttu, på Läkemedelsverket.

Hur mycket antibiotika som beställs via nätapotek med bas i Europa, som säljer antibiotikakurer mot klamydia, har Läkemedelsverket inga beräkningar på.
– Nej det är svårt för oss att beräkna. Men idag på Klamydiadagen vill vi understryka att klamydia är en sjukdom som ska behandlas av sjukvården. Även om man idag kan testa sig själv så ska man alltid kontakta sjukvården om man får ett positivt svar. Det är också viktigt med tanke på resistensutvecklingen att behandlingen sker via sjukvården, säger Marie Kerttu.

I dag på Klamydiadagen passar myndigheten på att uppmärksamma riskerna med att köpa behandling mot könssjukdomen på nätet. 
Klamydia är en anmälningspliktig sjukdom, varje år rapporteras över 37 000 personer ha smittats.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng