Annons

Dystert för läkemedelsindustrin

Den globala försäljningen av läkemedel 2009 blir troligtvis ännu lägre
än vad man tidigare trott, skriver IMS Health i en ny uppdaterad analys
av läkemedelsindustrin. Försäljningen påverkas mest i länder där
medborgarna betalar för vården själva eller via försäkringar.

24 apr 2009, kl 12:17
0

Annons

När IMS Health i höstas gjorde en prognos för 2008 trodde de att läkemedelsindustrin skulle ha en global tillväxt på cirka fem procent, en siffra som i sig innebar en rekordlåg tillväxt för branschen. Men läget har visat sig vara ännu tuffare och analysföretaget har nu skrivit en ny prognos för året. Enligt den kommer tillväxten enbart hamna på 2,5 till 3,5 procent. I pengar innebär det att de räknar med att läkemedelsindustrin totalt kommer att sälja läkemedel för 750 miljarder dollar i år.

Ändå konstaterar de att läkemedelsindustrin är en av de industrier som minst påverkas av den globala ekonomiska krisen. Olika länders marknader påverkas också olika mycket. I de länder där staten står för majoriteten av läkemedelskostnaderna påverkas inte försäljningen i någon större utsträckning. Desto känsligare för konjunkturläget är försäljning i till exempel USA där patienter i större utsträckning betalar för sina läkemedel själva.  

IMS Health konstarerar också att det kommer bli tufft för läkemedelsindustrin även de kommande åren bland annat beroende på flera stora patentutgångar. I Läkemedelsvärlden nummer 3 kan du i reportaget ?Stupet närmar sig? läsa om hur de stora patentutgångarna påverkar industrin.