Drar tillbaka stämning mot EMA

Abbvie drar tillbaka stämningen mot EMA efter att myndigheten tillåtit strykningar av kommersiellt känslig information.

4 apr 2014, kl 09:37
0

För ett år sedan drog läkemedelsföretaget Abbvie den europeiska läkemedelsmyndigheten inför rätta. Skälet var att Abbvie ville hindra EMA från att släppa data om deras läkemedel Humira, adalimumab. Humira används för att behandla bland annat reumatoid artrit och är ett av världens mest sålda receptbelagda läkemedel. Företaget ville skydda rådata om preparatets effekt och säkerhet. EU-domstolen beslutade sedan att EMA inte fick dela med sig av studiedata förrän frågan var avgjord i domstol.

Men nu har Abbvie dragit tillbaka sin stämning, skriver Reuters. Anledningen är att EMA godtagit vissa redigeringar i dokumenten för att skydda kommersiellt känslig information. Enligt EMA ska strykningarna vara mycket begränsade och inte påverka läsbarheten av de kliniska studierapporterna.

Även Intermune har stämt EMA för att förhindra delning av studiedata. Företaget har inte meddelat något om den pågående rättstvisten.

De senaste åren har allt fler krav på ökad öppenhet kring kliniska prövningar hörts. Tidigare i veckan röstade EU-parlamentet för nya regler för kliniska prövningar som gör att företag och forskare måste publicera både positiva och negativa studieresultat i en offentlig databas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng