Ny NLT-rekommendation för cancermedel

NLT rekommenderar inte längre nyinsättning av Zelboraf mot malignt melanom eftersom det finns ett likvärdigt alternativ i högkostnadsskyddet.

4 apr 2014, kl 10:27
0

Zelboraf, vemurafenib, används för patienter med malignt melanom som spridit sig eller som inte kan opereras bort. Det ges endast till de patienter som har en BRAF V600-mutation. TLV beslutade att det inte skulle ingå i högkostnadsskyddet eftersom myndigheten ansåg att kostnaden var för hög.

När TLV sade nej till subvention kom Roche överens med NLT-gruppen inom Sveriges Kommuner och landsting, SKL, om ett hemligt prisavtal. Det var ett av de första hemliga avtalen mellan landsting och läkemedelsföretag. I april förra året rekommenderade NLT-gruppen landstingen att använda Zelboraf enligt det pris som erbjöds i avtalet.

I slutet av februari i år beslutade TLV att Tafinlar, dabrafenib, skulle ingå i högkostnadsskyddet. Det läkemedlet är också verksamt mot malignt melanom med en BRAF V600-mutation. Det har fått NLT att gå ut med en ny rekommendation.

NLT rekommenderar därför landstingen att istället för Zelboraf använda en likvärdig produkt som omfattas av läkemedelsförmånen vid nyinsättning. Men när det gäller de patienter som redan behandlas med Zelboraf rekommenderar NLT att landstingen ska fortsätta med det, men använda sig av ett uppdaterat avtal som Roche erbjudit.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng