Annons

Dödsfall stoppade lovande läkemedel mot multipel skleros

Ett andra fall av den sällsynta neurologiska sjukdomen PML har bekräftats hos en patient som behandlats med MS-läkemedlet Tysabri, som nyligen drogs tillbaka från marknaden i USA.

23 mar 2005, kl 10:37
0

Annons

Den 28 februari i år drog företagen Biogen och Elan tillbaka läkemedlet Tysabri (natalizumab) från marknaden. Det berodde på ett rapporterat dödsfall i infektionssjukdomen PML (progressiv multifaktoriell leukoencefalopati). br
Nyligen har även ett andra tidigare misstänkt fall av PML bekräftats. Båda patienterna hade fått mer än två års behandling med Tysabri i kombination med Avonex (Interferon beta-1a). Hittills har inga fall av PML rapporterats hos patienter som fått Tysabri eller Avonex i monoterapi.

Nedtryckt immunförsvar
Professor Sten Fredrikson vid neurologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har haft patienter som deltagit i kliniska prövningar med Tysabri.
På sitt sätt var biverkningen oväntad, menar han, eftersom läkemedlet har prövats i två år. Men PML är en slags infektion som kan förekomma hos patienter som har nedtryckt immunförsvar i nervsystemet och med Tysabri försöker man sålla bort T-cellerna från nervsystemet.
? På så sätt kan man förstå hur bieffekten uppträder, säger han.
Företagen ska nu tillsammans med FDA bedöma hur man går vidare, om läkemedlet eventuellt kan ges under en begränsad tid eller i monoterapi.
Det var i slutet av förra året som FDA godkände Tysabri på ettårsdata. Det skulle precis börja skrivas ut på licens i Sverige.
? Så det föll på målsnöret vilket var synd eftersom förväntningarna var stora, säger Sten Fredrikson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng