Annons

Depression är inte godkänd indikation

Anmäld: Recip
Anmälare: Rolf Engzell
resp IGM
Ärende: B-vitaminpreparat
Ärendenr: W684 & W685
Utgång: Fälld
Avgift: 2 x 80 000 kr

14 apr 2005, kl 16:59
0

Recip har i två ärenden anmälts för sin marknadsföring av B-vitaminpreparat i annons i Dagens Nyheter samt på hemsidan www.b-vitaminbrist.se
I annonsen påstås att depression kan vara ett symtom på B-vitaminbrist och därför kan behandlas med B-vitamin, vilket är en icke godkänd indikation.
På hemsidan finns för allmänheten både en direktlänk till en av Recips receptbelagda produkter, Triobe, dels framhålls att pyridoxin (vitamin B6) i relativt höga doser skulle kunna ha gynnsam effekt på premenstruella spänningar hos kvinnor. Även det är en icke godkänd indikation för B-vitamin.
I båda fallen bestrider Recip anmälan, och menar att anmälaren avseende annonsen tolkar in ett budskap om Recips produkt som inte finns. Avseende hemsidan har man studerat andra företag och hur de länkar till sina produkter, nämligen till Patient-Fass. Däremot håller man med om att påståendet om premenstruella spänningar kan leda läsaren fel och har också ändrat detta.
IGM:s bedömning är dock att båda annonserna, oaktat Recips svar, strider mot regelverket. Varken depression eller premenstruella spänningar är godkända indikationer, och kan därför inte marknadsföras, eftersom det alltid är den godkända produktresumén som ska ligga till grund för all marknadsföring. Vidare finns praxis hur man får länka till produkter på hemsidor, och det är inte i anslutning till beskrivande text.
Marknadsföringen strider mot artiklarna 102 och 2 och IGM-avgiften sätts i båda fall till 80 000 kr, totalt 160 000 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng