Annons

Demokratisk senator vill ha svar

I USA kostar läkemedel betydligt mer än i andra jämförbara länder. Varför undrar en demokratisk senator?

18 mar 2010, kl 11:48
0

Annons

Hur kommer det sig att läkemedel kostar dubbelt så mycket i USA jämfört med andra industrialiserade länder? Det undrar den demokratiske senatorn Herb Kohl i ett brev till stora läkemedelsföretag som Astrazeneca, GlaxoSmithkline, Eli Lilly och Pfizer.
?Eftersom jag är övertygad om att läkemedlens kvalitet inte offras för kostnaden, kan de stora prisskillnaderna för identiska läkemedel inte förklaras med skillnader i produktions- eller framställningssätt?, menar senatorn.

Brevet och frågan
ska ses i skenet av det arbete med ett nytt sjukvårdssystem som Obamaadministrationen kämpar med.
Läkemedelsindustrin har visserligen åtagit sig att sänka läkemedelspriserna med 80 miljarder dollar under en tioårsperiod för att bredda försäkringsskyddet. Men, menar många, det är ett lågt pris för läkemedelsindustrin som kommer att vinna tiotals miljoner nya kunder om försäkringsskyddet utvidgas.

Till nyhetsbyrån
Reuter svarar Eli Lilly att det amerikanska samhället bygger på konkurrens snarare än att staten inför priskontroller som istället innebär andra kostnader och amerikanska patienter har enligt företaget bäst tillgång till de senaste läkemedlen.