Annons

Läkemedelskostnaden ökade men inte i Jämtland

Landstingens kostnader för läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet ökade med 3,8 procent förra året till knappt 20,7 miljarder. Det är en något mindre ökning än 2007 då den var drygt fyra procent.

11 feb 2009, kl 13:28
0

Annons

Fördelat på landsting har kostnaderna ökat mest i Gotlands kommun. För alla landsting utom Jönköping och Jämtland har läkemedlen blivit dyrare. Jämtland är det enda landsting där kostnaden minskat något medan Jönköping använt lika mycket pengar som 2007, 719 miljoner kronor, på läkemedelsbehandling.

-Förklaringen är att vi nog är det sista landsting som lagt över kostnaderna för cytostatika på rekvisition, det vill säga på slutenvården, säger Ingela Jönsson, på enheten för läkemedelsekonomi i Jämtland.

Totalt är det kostnaderna för behandling mot reumatism och diabetes som ökat mest. Enligt den statistik som TLV, Tandvårds och Läkemedelsförmånsverket redovisar har kostnaden för dessa ökat med 21 procent till 1,6 miljarder kronor (reumatism) och med åtta procent till drygt 1,1 miljarder för diabetesmedlen.

För den största kostnadsminskningen står magsyremedlen. Subventionens omfattning för dessa minskade med 90 miljoner kronor under 2008. Det är delvis ett resultat av TLV:s granskaning av blodtrycksmedlen som blev klar i februari förra året, menar myndigheten. Då begränsades bland annat subventionen för betablockerare och kalciumantagonister

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng