De flesta dödsfall inom vården anmäls inte

Varje år
inträffar åtminstone 3000 dödsfall inom vården som borde anmälas. Men till
Socialstyrelsen kommer det bara cirka 1000 Lex Maria-anmälningar per år.
Skälet tros vara risken för straff.

16 aug 2007, kl 19:47
0

Till Socialstyrelsen kommer varje år mellan 1000 och 1200 Lex Maria-anmälningar. Det är med stor sannolikhet bara en bråkdel av de misstag som verkligen sker i vården. Med hjälp av uppgifter från andra länder där en anmälan inte resulterar i något straff har Socialstyrelsen uppskattat att det inträffar mellan 3000 och 4000 dödsfall varje år i Sverige som borde anmälas. Och sedan tillkommer alla andra, mindre allvarliga, incidenter.
– Anmälningarna som vi får in är bara toppen på ett isberg, säger Hans Rudstam, tillsynsläkare på Socialstyrelsen.
För att komma åt problemet vill  Socialstyrelsen införa straffrihet för dem som anmäler snabbt.

Till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, kommer mellan 3000 och 4000 anmälningar varje år. Endast ett hundratal är Lex Maria-ärenden från Socialstyrelsen, resten kommer från allmänheten. Cirka tio procent av anmälningarna resulterar i att en påföljd utdöms ? antingen varning eller erinran.

Läkare dominerar bland dem som fälls följt av sjuksköterskor, barnmorskor och tandläkare. Apotekare och receptarier fälls så sällan att de inte redovisas separat.
Antalet återkallade legitimationer uppgick 2006 till 41 stycken.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng