Annons
De är nya hedersledamöter i Apotekarsocieteten
Gerd Lärfars och Lars-Åke Söderlund. Foto: Helene Wallskär, Anders G. Warne.

De är nya hedersledamöter i Apotekarsocieteten

Gerd Lärfars och Lars-Åke Söderlund har utsetts till hedersledamöter i Apotekarsocieteten.

24 maj 2024, kl 09:10
0

Annons

Den ideella föreningen Apotekarsocieteten, som bland annat står bakom Läkemedelsvärlden, har utsett två nya hedersledamöter. De valdes av ett enigt fullmäktige och heter Gerd Lärfars och Lars-Åke Söderlund.

Utnämningarna är en belöning för särskilt förtjänstfullt arbete inom läkemedelsområdet eller för föreningens bästa.

Läkare som brinner för läkemedelsfrågor

Gerd Lärfars är läkare med invärtesmedicin och hematologi som specialiteter och docent i hematologi och koagulation. I 30 år arbetade hon på Södersjukhuset i Stockholm, både med patientarbete och i olika chefs- och ledningsfunktioner.

Samtidigt ingick hon under många år i Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för plasmaprodukter och proppförebyggande läkemedel, bland annat som ordförande. År 2016 lämnade hon Södersjukhuset för att jobba med läkemedelsfrågor på heltid. Hon blev chef för läkemedelsenheten vid Stockholms läns landsting, senare Region Stockholm, och samtidigt ordförande i länets läkemedelskommitté.

Hon blev också Stockholmsrepresentant i NT-rådet, regionernas gemensamma organ för ordnat nationellt införande av nya terapier. Året därpå, 2017, blev hon rådets ordförande. I fjol gick hon i pension och delade med sig av sina tankar om utvecklingen på läkemedelsområdet i en intervju med Läkemedelsvärlden.

”En stark röst”

Apotekarsocieteten skriver i sin motivering om Gerd Lärfars som hedersledamot:

”Genom sitt brinnande intresse för att sprida kunskap om läkemedel och läkemedelsfrågor har hon outtröttligt, sakligt men samtidigt beslutsamt utgjort en stark röst för jämlik och kostnadseffektiv läkemedelsbehandling över hela landet.”

─ Jag blev överraskad, väldigt glad och hedrad över utnämningen. Det känns stort att få bli hedersledamot i Apotekarsocieteten och få följa föreningens fortsatta arbete inom läkemedelsområdet. Det finns ju så många frågeställningar inom området att diskutera, frågor som är spännande och utmanande, och som jag fortfarande tycker är så engagerande, säger Gerd Lärfars i ett pressmeddelande.

Apotekare som brinner för utveckling

Lars-Åke Söderlund, som är den andre av Apotekarsocietetens två nya hedersledamöter är apotekare och en välkänd läkemedelsprofil. Han har ofta förekommit i Läkemedelsvärlden. En av de senaste gångerna när den internationella farmaceutorganisationen FIP utsåg honom till vice president.

Lars-Åke Söderlund har tidigare också varit styrelseledamot inom Apotekarsocieteten.

I nomineringen till utnämningen som hedersledamot skriver föreningen att han ”kontinuerligt engagerat sig i frågor som rör farmaceutens roll i hälso- och sjukvården, och haft stor betydelse för utvecklingen av sjukvårdsfarmaci genom kunskapsspridning, processutveckling och internationellt utbyte.”

─ Det är med stor glädje jag tagit emot Apotekarsocietetens fullmäktiges beslut att jag utvalts till en i grupp av initierade hedersmedlemmar i föreningen ─ jag är oerhört glad och hedrad över denna prestigefyllda utmärkelse. Apotekarsocieteten är en mycket viktig aktör inom läkemedelsfrågor och läkemedelsrelaterad utbildning i Sverige, säger Lars-Åke Söderlund i pressmeddelandet.

– Jag brinner för farmacins utveckling i samhälle och vård, och som hedersledamot i Apotekarsocieteten fortsätter jag nu mitt engagemang i föreningen och globalt.