Danskt vaccin mot prostatacancer utan effekt
Illustration av prostatacancer.

Danskt vaccin mot prostatacancer utan effekt

Fas III-studien med läkemedelskandidaten Prostavac läggs ner efter en interimsanalys.

19 sep 2017, kl 10:59
0

Annons

Det danska läkemedelsbolaget Bavarian Nordic inledde det kliniska prövningsprogrammet Prospect med läkemedelskandidaten Prostavac mot metastaserande kastrationsresistent prostatacancer år 2011.

Efter en nyligen genomförd planerad interimasanalys av den pågående fas III-studien konstaterades att vaccinet saknar effekt på det primära effektmåttet, att förlänga överlevnaden. Studien kommer därför att läggas ner, skriver bolaget på sin hemsida.

Bavarian Nordics vd Paul Chaplin sade i ett uttalande i samband med beslutet att man är extremt besvikna över att studien inte var framgångsrik.

Prostavac, med de aktiva substanserna rilimogen, galvacirepvec/rilimogen, glafolivec, är en immunoterapi riktad mot prostataspecifikt antigen. PSA. Tanken är att det ska förstärka kroppens immunsvar, speciellt T-cellerna, så att de känner igen och dödar prostatacancercellerna.

Fas III-prövningen med Prostavac genomfördes i på 200 prövningsställen i 15 länder och involverade 1 297 patienter. Studiedeltagarna, som alla var män och hade metastaserande kastrationsresistent fick antingen Prostavac, en kombination av Prostavac och GM-CSF (granulocyt-makrofagkolonistimulerande faktor) eller placebo.

Prostavac har utvecklats ihop med det amerikanska National Cancer Institute År 2016 ingick Bavarian Nordic ett samarbetsavtal med läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb om kommersialisering av Prostavac.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng