Annons
Danskt vaccin mot prostatacancer utan effekt
Prostatacancer, illustration: Istock

Danskt vaccin mot prostatacancer utan effekt

Fas III-studien med läkemedelskandidaten Prostavac läggs ner efter en interimsanalys.

19 sep 2017, kl 10:59
0

Det danska läkemedelsbolaget Bavarian Nordic inledde det kliniska prövningsprogrammet Prospect med läkemedelskandidaten Prostavac mot metastaserande kastrationsresistent prostatacancer år 2011.

Efter en nyligen genomförd planerad interimasanalys av den pågående fas III-studien konstaterades att vaccinet saknar effekt på det primära effektmåttet, att förlänga överlevnaden. Studien kommer därför att läggas ner, skriver bolaget på sin hemsida.

Bavarian Nordics vd Paul Chaplin sade i ett uttalande i samband med beslutet att man är extremt besvikna över att studien inte var framgångsrik.

Prostavac, med de aktiva substanserna rilimogen, galvacirepvec/rilimogen, glafolivec, är en immunoterapi riktad mot prostataspecifikt antigen. PSA. Tanken är att det ska förstärka kroppens immunsvar, speciellt T-cellerna, så att de känner igen och dödar prostatacancercellerna.

Fas III-prövningen med Prostavac genomfördes i på 200 prövningsställen i 15 länder och involverade 1 297 patienter. Studiedeltagarna, som alla var män och hade metastaserande kastrationsresistent fick antingen Prostavac, en kombination av Prostavac och GM-CSF (granulocyt-makrofagkolonistimulerande faktor) eller placebo.

Prostavac har utvecklats ihop med det amerikanska National Cancer Institute År 2016 ingick Bavarian Nordic ett samarbetsavtal med läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb om kommersialisering av Prostavac.